ΕΥΡΙΠΙΔΗ, ΗΛΕΚΤΡΑ

Υπόθεση:

Η Ηλέκτρα ζει στο  Άργος θρηνώντας τον πατέρα της, Αγαμέμνονα, που τον δολοφόνησαν η μητέρα της, Κλυταιμνήστρα, και ο Αίγισθος. Ζει με την ελπίδα να επιστρέψει  ο εξόριστος αδελφός της, Ορέστης, και να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα τους.

Ο Ορέστης επιστρέφει με βοηθό τον φίλο του, Πυλάδη, με σκοπό να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και να πάρει τη θέση του βασιλιά, που δικαιωματικά του ανήκει. Προκειμένου να πλησιάσουν στο παλάτι χωρίς να κινδυνέψουν, εμφανίζεται πρώτα ο παιδαγωγός του, για να αναγγείλει στην Κλυταιμνήστρα ότι ο Ορέστης έχασε τη ζωή του σε ιππικό αγώνα, και έπειτα ο ίδιος ο Ορέστης με τον Πυλάδη κουβαλώντας ένα αγγείο που υποτίθεται πως περιείχε τις στάχτες του Ορέστη.

Στο άκουσμα του θανάτου του αδελφού της και έχοντας χάσει πια κάθε ελπίδα η Ηλέκτρα θρηνεί τόσο σπαρακτικά, ώστε ο Ορέστης συγκινημένος από τον θρήνο της αναγκάζεται να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Τα δυο αδέρφια πρέπει τώρα να επιλέξουν ανάμεσα στο καθήκον προς τον νεκρό πατέρα και την αγάπη προς τη μητέρα - φονιά...

Δείτε παρακάτω την ομώνυμη ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Παππά (Ηλέκτρα), Αλέκα Κατσέλη (Κλυταιμνήστρα), Γιάννης Φέρτης (Ορέστης), Τάκης Εμμανουήλ (Πυλάδης), Μάνος Κατράκης (παιδαγωγός).